Paskoista tiimeistä terveisiin organisaatioihin

Uskallanko sanoa omaa näkemystäni, vai lyttääkö pomo idean käsittämättömän tyhmänä?

Uskallanko haastaa ehdotusta, jolle kaikki nyökkäilevät, vai seuraako siitä vain hedelmätön riita?

Onko parempi unohtaa yhteinen tavoite ja tuijottaa vain omaa henkilökohtaista scorecardia, kun muutkin tekevät niin? 

Pyörivätkö tällaiset kysymykset mielessäsi? Jos vastasit kyllä, niin olet todennäköisesti tiimissä, jonka jäsenillä ei ole riittävästi keskinäistä luottamusta.

Nordic Business Forumiin saapuva Patric Lencioni on kirjoittanut tiimien tyypillisistä ongelmista kirjassaan The Five Dysfunctions of a Team. Paskan tiimin arkkitehtuuria voi jäsentää pyramidina, jossa perustavanlaatuisin ongelma on luottamuksen puute. Luottamus suojaa epävarmuudelta ja mahdollistaa rohkean ja rehellisen dialogin tiimin jäsenten välillä. Vain keskinäisen luottamuksen kautta voidaan rakentaa huipputiimejä.

Lencioni ei ole yksin ajatustensa kanssa. Myös Googlen tekemissä tutkimuksissa tiimin sisäinen luottamus, ja ennen kaikkea sen pohjana toimiva ”psykologinen turvallisuus”, havaittiin tärkeimmiksi tekijöiksi tiimien menestymisen kannalta. Jos näitä ei ole, niin parhaatkin talentit menevät hukkaan tiimissäsi.

Ja kyse ei ole pelkästään tiimeistä. Tiimimme paljastavat miniatyyrikoossa myös sen, miten vahvasti keskinäinen luottamus elää koko yrityskulttuurimme ytimessä.

Millä tavoin sinä varmistat, että tiimiesi sisäinen luottamus pelaa? 

  Näistä on päästävä eroon! Patric Lencionin malli huonon tiimin rakennuspalikoista korostaa luottamuksen merkitystä.

Näistä on päästävä eroon! Patric Lencionin malli huonon tiimin rakennuspalikoista korostaa luottamuksen merkitystä.